Pristup portalu

Pretraga

Ko je Online

Ko je na web-stranici: 262 gostiju i nema prijavljenih članova

Vremenska prognoza

 
 

Socijalni mediji

Share This

Follow Us

OČEKUJE LI NAS JAKA "SOLARNA OLUJA"

Lokaciju aktivnih regiona na Suncu, označenih NOAA 13169 i NOAA 13170, ranije je predvidjela Globalna oscilirajuća mreža grupa (GONG), mreža teleskopa širom Zemlje koji neprekidno prate Sunce. Novo vidljive aktivne regije pridružuju se drugim trenutnim aktivnim regijama okrenutim prema Zemlji, NOAA 13190, 13191 i 13192, koje obuhvataju sjevernu i južnu hemisferu Sunca.

 

Aktivne regije na suncu kao što se vidi 13. januara 2023. (lijevo) i 18. januara 2023. (desno). (Kredit slike: NSF/AURA/NS)

 

Opservacije GONG-a, kojim upravlja Nacionalna naučna fondacija (NSF), također su sugerirale da će, kako se ovi aktivni regioni okreću prema Zemlji, naša planeta svjedočiti porastu eksplozivnih solarnih događaja uključujući nekoliko solarnih baklji klase M i klase C.

 

 

Ovo predviđanje je također potvrđeno jer je Sunce bilo uključeno u nasilan prikaz solarnih baklji, koje do sada, srećom, nisu predstavljale nikakav rizik za Zemlju osim manjih radio-zamračenja povezanih s bakljima M klase.

 

„GONG-ova slika sa druge strane dala nam je otprilike dvonedeljnu projekciju da će se dva velika aktivna regiona uskoro pojaviti na Zemljinoj strani Sunca, povećavajući potencijal za velike baklje i druge solarne aktivnosti koje bi mogle negativno uticati na Zemlju“, Aleksej Pevcov , pomoćnik direktora Integriranog sinoptičkog programa Nacionalne solarne opservatorije (NISP), koji uključuje GONG, rekao je u izjavi „To je kao da dobijete rano upozorenje o mogućim niskim temperaturama u proljeće  —  vremenska prognoza može imati neke velike neizvjesnosti, ali bi se moglo početi pripremati za preduzimanje mjera za ublažavanje kako bi se njihov cvjetni voćnjak spasio od smrzavanja."

 

GONG se oslanja na tehniku ​​zvanu helioseizmička holografija, koja koristi zvučne valove koji se odbijaju kroz unutrašnjost Sunca kako bi razvili sliku solarne aktivnosti na strani naše zvijezde koja je okrenuta od nas.

 

Ogromna aktivna područja Sunca koja su sada okrenuta prema Zemlji ranije su proizvodila koronalne izbacivanja mase (CME), ali do sada nijedna nije bila usmjerena prema Zemlji. CME su eksplozivni izlivi plazme i naelektrisanih čestica sposobnih da ponesu milijarde tona materijala sa Sunca brzinama od stotina milja (ili kilometara) na sat.

 

CME mogu biti štetni za astronaute i svemirsku tehnologiju, a ako ovi snažno magnetski udari plazme razbiju Zemljin zaštitni magnetni mjehur, magnetosferu, mogu stvoriti poremećaj koji šalje zračenje čestica u gornje slojeve Zemljine atmosfere.

Ovaj poremećaj može dovesti do skokova u električnim strujama koje mogu preopteretiti električne mreže i komunikacijsku infrastrukturu, uzrokujući široko rasprostranjene nestanke struje. Na primjer, tokom Carringtonovog događaja 1859. godine, geomagnetska oluja dovela je do otkazivanja telegrafskih sistema širom svijeta.

 

Aktivni regioni Sunca će ostati okrenuti prema Zemlji do srijede (25. januara), kada bi se trebali pomaknuti preko zapadnog dijela sunca i nestati iz vidokruga.

 

Solarna aktivnost će nastaviti da raste kako se Sunce kreće ka fazi solarnog maksimuma trenutnog 11-godišnjeg solarnog ciklusa, koji je označen kao Solarni ciklus 25; solarni maksimum bi se trebao dogoditi 2025.

U svakom slučaju ostaje nam da u narednom periodu da propratimo ova dešavanja. 

 

Izvor: Space.com

Obradio: Tana