Pristup portalu

Pretraga

Ko je Online

Ko je na web-stranici: 112 gostiju i nema prijavljenih članova

Vremenska prognoza

 
 

Socijalni mediji

Share This

Follow Us

Prstenasta pomračina Sunca

Veličanstvenu pojavu mi ćemo moći promatrati samo putem interneta

 

Danas, 26. veljače 2017. od 14:30 do 17:30 (po našem vremenu) događa se prva ovogodišnja pomrčina Sunca i to ona prstenastog tipa. Kada se Mjesec nađe u ravnini između Zemlje i Sunca dolazi do pomrčine Sunca. Ona može biti dijelomična, potpuna ili prstenasta.

Prstenasta pomrčina znači da Mjesečev disk za vrijeme maksimuma pomrčine ne uspijeva prekriti cijeli Sunčev disk te se na nebu vidi pomračeno Sunce sa svijetlim prstenom oko tamnog Mjesečeva diska koji pomračuje našu zvijezdu.

Do prstenaste pomrčine dolazi kada se Mjesec u vrijeme pomrčine Sunca nalazi skoro na maksimalnoj udaljenosti od Zemlje (min i max udaljenost Mjeseca od Zemlje varira za pedesetak tisuća kilometara!). U prstenastoj i djelomičnoj (ovisno o lokaciji) pomrčini Sunca uživati će stnovnici Afričkog i Južnoameričkog kontinenta te svi oni koji se nalaze u južnom Atlantiku i na većem dijelu Anktartike. Ukoliko ipak želite vidjeti ovu rijetku nebesku pojavu prijenos događanja počinje u 13:10  na  HYPERLINK "http://www.timeanddate.com/live/" www.timeanddate.com/live/ .

 

Marino Tumpić