Pristup portalu

Pretraga

Ko je Online

Ko je na web-stranici: 45 gostiju i nema prijavljenih članova

Vremenska prognoza

 
 

Socijalni mediji

Share This

Follow Us

ZAVRŠENA MANIFESTACIJA"DANI ASTRONOMIJE U TUZLI"

 Već šestu godinu uzastopno u Tuzli je dio ljetne šeme i astronomija. Manifestacija od čak 7 dana ispunjena je različitim atraktivnim sadržajima kao što su izložbe astrofotografije, projekcije dokumentarnih filmova, predavanja, radionice za djecu i naravno posmatranja teleskopima.

Razlika između onih prošlih i ove 2016 godine je u tome što se kao organizator pojavljuje astronomsko društvo Polaris iz Tuzle i pod tim imenom debituje sa ovom obimnom manifestacijom.

 

 

Dani astonomije su otvoreni 12 jula u „Kući plamena mira“ na Slanoj banji sa lijepim pogledom na stotine kupača na Panoskim jezerima koji su u vrelo predvečerje završavali kupanje i sunčanje. Ekipa stalnih i aktivnih članova AD Polaris je baš pred početak manifestacije pojačana novim članovima sa snažnim entuzijazmom da nešto urade, pa se nije osjećao napor i nervoza karakteristični za neka druga događanja. Što se tiče opreme i tu smo se pojačali sa Šmit-Kasegrijan, 10-inčnim teleskopom „Celestron“. Poslije nekoliko godina lutanja od vlasnika do vlasnika napokon se udomio u AD Polaris i odmah pokazao sjajne rezultate tako da ga već neki članovi pominju kao miljenika kada su teleskopi u pitanju. Članovi AD Polaris su održali nekoliko predavanja. Rusmir Tupković je prvi dan manifestacije govorio na temu „U daljinama Sunčevog sistema“, Emir Tanović o egzoplanetama, a Zijad Ajdaslić o teleskopima.

Članovi astronomskog društva Orion su se pridružili nekoliko dana poslije. Gosti iz Sarajeva su održali nekoliko zanimljivih predavanja: Adela Subašić-Kopić na temu mjerenja vremena kroz historiju, Anes Krečo o gravitacijskim talasima, a predsjednik AD Orin Muhamed Muminović o vanzemaljskim civilizacijama.

Za bis smo imali još jedno kratko predavanje Anesa Kreče o asteroidima. Ako se može govoriti o nekom pehu, onda su to svakako vremenske neprilike. Ipak smo imali sreću da prva dva dana manifestacije budu sunčana da udovoljimo brojnim posjetiocima koji su došli da pogledaju kroz okulare teleskopa, neki po prvi puta. Kiša je onemogućila planirano posmatranje sunčevih pjega u centru grada, a također i najatraktivniji dio manifestacije, astrokamp na lokaciji Zeleni kamen. I pored svega možemo reći da su Dani astronomije uspješni i po zainteresovanosti posjetilaca od kojih su neki došli u Tuzlu iz drugih gradova, čak i iz drugih zemalja, kao i medija koji su korektno propratili događanja, a držimo da su naročito bili uspješni po sadržaju programa i njegovoj realizaciji.

 

 Da su se stvari počele kretati nabolje pokazao je i prvi broj lista za astronomiju i srodne nauke Polaris koji je promoviran tokom susreta i besplatno podjeljen zainteresovanima. Poslije tri godine teškoća oko pronalaska sredstava za štampanje ove jedinstvene publikacije u okvirima BiH članovi AD Polaris su napokon ove godine uspjeli da pripreme dugo očekivani prvenac. Poslije ne malih turbulencija ima pozitivnih naznaka da bi naš list u budućnosti mogao izlaziti iz štampe u redovnijimm intervalima. Ovaj optimizam se odnosi i na manifestaciju Dani astronomije čija su održavanja do sada održavana entuzijazmom članova društva što na duže staze ipak nije dovoljno i podrška kao i razumjevanje za važnost promoviranja nauke bi morala biti izraženija od onih koji su u mogućnosti da je daju. Što se tiče nas, AD Polaris i njeni članovi su dali sve što je u njihovoj mogućnosti da kroz manifestaciju Dani astronomije oplemene ovaj prostor ne tako uobičajenim sadržajima i tako će biti i u budućnosti.

 

Polaris