Pristup portalu

Pretraga

Ko je Online

Ko je na web-stranici: 95 gostiju i nema prijavljenih članova

Vremenska prognoza

 
 

Socijalni mediji

Share This

Follow Us

Odiseja 2022g.

 

J.W.teleskop u akciji

Dvanaesti juli 2022 g bi iz neke vremenske perspektive mogla biti historijska prekretnica za nauku, baš kao što je juli 1969 sa Apollom 11 u glavnoj ulozi bio u nekoj starijoj epohi. Nema sumnje da je sa ovim datumom započeo veliki historijski kvalitativan pomak u astronomiji i nauci uopšte jer su naučnici konačno dobili značajan alat za buduča velika otkriča.

 Zvanični početak rada James Webb teleskopa na ovaj datum je konačno iza nas i prve fotografije  impresivno pokazuju mogučnosti ovog tehnološkog čuda, kao i one iz probne faze kada je instrument podešavan. Već smo vidjeli kako izgleda „duboko polje“ i skup galaksija SMACS 0723 udaljen 4,6 milijardi godina, ali to je tek zagrijavanje za početak, što ipak dovoljno pokazuju koliko ulaganje u njega ima smisla. Ono što nijedan teleskop prije njega nije bio u stanju da dokuči sada se čini tako dostupno i na dohvat ruke.

U dugom nizu godina otkako je Webb teleskop zamišljen nije išlo baš sve glatko, ali ova završna faza je čini se tekla savršeno. Tako je i moralo biti jer bi svaka, pa i ona najmanja greška, mogla biti katastrofa, a to se poslije onih silnih miliona utrošenog novca jednostavno nije smjelo dopustiti. Koliko god se nekom činilo skupo i pretjerano zahtjevno, pa i vremenski rastegnuto, ovo oruđe nauke bi u nekoliko poteza mogao taj veliki trud isplatiti, a svi pokazatelji govore da hoće. Nestrpljivi smo i znatiželjni šta će nam ova najnovija odiseja u svemiru donijeti.

A evo i prvih snimaka:

                                                     Carina nebula credit:NASA jwt

                                             Stephans Quintet Credit NASA JWT

                                     Southern Ring nebula Credit: NASA JWT

                                                                                   Team Polaris