Prvo otkriće planeta koji kruži oko mrtve zvijezde pruža uvid u budućnost našeg Sunčevog sistema

 

Prvo otkriće planeta koji kruži oko mrtve zvijezde sugerira da će neki svjetovi u našem Sunčevom sistemu vjerojatno preživjeti nasilnu smrt Sunca otprilike pet milijardi godina od sada. Ali kakve su šanse Zemlje?

Prvi planet ikada pronađen je u orbiti oko zvijezde bijelog patuljka. (Slika zasluga: Opservatorij W. M. Keck/Adam Makarenko)

 

Novootkriveni planet, plinski div oko 40% veći od Jupitera, i njegova matična zvijezda, koja kruži blizu centra Mliječne staze, slučajno su otkriveni tokom događaja "gravitacijskog mikrooblikovanja (Microlensing)" 2010. Međutim, dugo  astronomi nisu imali pojma u što gledaju.

 

Gravitacijsko mikrooblikovanje nastaje kada se dvije zvijezde na različitim udaljenostima od Zemlje privremeno poravnaju iz naše perspektive. Gravitacija zvijezde u prvom planu djeluje poput leće i povećava svjetlost iz pozadinske zvijezde. Ako planet kruži oko zvijezde u prvom planu, povećano svjetlo nakratko se iskrivljuje dok planet prolazi ispred zvijezde.

"Da biste detektovali objekt gravitacijskim mikrooblikovanjem, ovisite samo o masi objekta ne treba vam nikakvo svjetlo", rekao je Jean-Philippe Beaulieu, profesor astrofizike na Sveučilištu Tasmania u Australiji i direktor s Instituta za astrofiziku u Parizu, rekao je za Space.com. "Mogli smo vidjeti da postoji objekt otprilike pola mase Sunca s planetom mase Jupitera."

 

U to su vrijeme naučnici su mislili da je to samo još jedan egzoplanet, intrigantan, ali nimalo jedinstven nalaz, dodao je Beaulieu, koji je koautor novog rada u kojem je detaljno otkriveno otkriće.

 

No, astronomi su htjeli saznati više o sustavu i odlučili su ga proučiti s jednim od teleskopa W. M. Kecka na Havajima. Na njihovo iznenađenje, nisu mogli vidjeti ništa.

 

"Budući da [objekt] ima pola mase Sunca, teleskop Keck, jedan od najboljih teleskopa te vrste, trebao bi ga moći otkriti", rekao je Beaulieu. "Ali ništa nije pronašlo."

 

Naučnici su zaključili da tajanstveno tijelo oko kojeg je usamljeni planet kružio mora biti ili crna rupa ili bijeli patuljak, prigušen ostatak zvijezde kojoj je u jezgri ponestalo goriva i srušila se u supergustu hladnu kuglu veličine planete Zemlje.

 

 

 

Izvor:

Space.com